Za vse tiste, ki že pilite CV za ministra za visoko šolstvo oz. bi si to nekoč želeli postati, smo pripravili 2 alineji za lakmusov test.

Na podlagi izkušenj zadnjih 3eh ministrov za visoko šolstvo lahko naredimo 2 krajša seznama:

"Zagotovo ne"

  1. Če si bil v času službovanja na fakulteti POLEG osnovne plače deležen še (zelo) visokih zneskov iz avtorskih pogodb, nisi več primeren za ministra/ministrico. Če si v dilemi glede višine prejemkov ali če celo obstaja kvantificirana meja za preveč, lahko na podlagi izkušnje z dr. Setnikar Cankar iz Fakultete za upravo (ULFU) prideš do zaključka, da je 470.000€ postranskega prihodka zagotovo preveč.

  2. Tudi če je tvoja diploma ali magistrska naloga plagiat, minister za znanost in visoko šolstvo pač ne boš. Preverjeno na primeru ga. Markeževe, ki je verjetno v najožjem izboru za najkrajši ministrski mandat na svetu. Še vedno si lahko poslanec, za ministra je pa to že preveliko breme. 

"Morda"

  1. Nezakonito prejemanje dodatka za pripravljenost

Trenutno še odprto vprašanje je, ali te tudi nezakonito prejemanje dodatka za pripravljenost označi kot neprimernega kandidata in vnaprej izloči iz tekme za službo ministra. Če se tudi ta izkaže kot novi član seznama "Zagotovo ne", potem bi v primeru odstopa sedanje ministrice dr. Makovec Brenčič lahko vnaprej izločili večji del vodstvenih funkcionarjev ljubljanskih družboslovnih fakultet, kar bi znalo povzročati težave vladni komisiji za kadrovske zadeve, vajeni znanih obrazov iz sosednjih kateder. V Mariboru se je zdaj verjetno dvignila kakšna samozavestna obrv. V Kopru skoraj zagotovo ne, ker čeprav še ni uradno potrjeno, je zelo verjetno tudi nezakonito podeljevanje diplomskih del med vrsticami seznama Zagotovo ne, če ga bomo le imeli priložnost še naprej dopolnjevati.

Danes je borba za službo zelo težka. Zelo težko ti svetujemo, kaj ti bo službo zagotovo priborilo. Je pa zgornji nasvet vreden vsaj 1,50€, ker z izpolnjevanjem katerekoli izmed zgornjih alinej, službe ministra za visoko šolstvo ne boš deležen. Toliko bi namreč porabil za print CV-ja, kuverto in priporočeno pošiljanje pisma po PTT Slovenije.

 

Primer: Izredni del CV-ja iz prve alineje seznama Zagotovo ne več. 
Za več informacij: http://supervizor.kpk-rs.si/

 

 

 Keep studyin'