Obj: 12.6.2006

Na tak grafit sem nekega dne naletela v Ljubljani. In sem se prav od srca nasmejala – avtor ima smisel za humor, to mu morate priznati.

In lahko bi kar mirno šla mimo tega, če ne bi par dni nazaj ravno enemu butalcu nekaj razlagala. Namreč, karseda prijazno sem si prizadevala mu razložiti nekatere stvari. V svojo razlago sem seveda vstavila en »balkanski« stavek, kar se mi nemalokrat zgodi. Nakar mi ta butalec butalski napiše: »...dajte se vzdrzat juznaskih stavkov. smo v eu ne na balkanu. hvala za razumevanje in lep dan se naprej.«

Evo, pa mi je odprl ventile. Pa ne, da mi rabi tako malo, ampak se je očitno nabiralo. Kot vidite gospod narodnozavedni Slovenec ne zna uporabljati velikih začetnic, vejice so mu tudi tuje, dasiravno mu ne gre zameriti, saj to je internet in tu veljajo posebna pravila. Ali pač ne? Ampak, pustimo bonton interneta – to je že čisto druga tema.

Mene je podkurilo le eno – zakaj je tako sramotno biti »balkanec«?

Pa začnimo od začetka – jezik. Poleg materinega jezika (Hm, hm – dilema! Je to slovenščina ali hrvaščina?:)))....skratka – zame oboje!) tekoče govorim še angleško in italijansko. Fluently – obvladam. Znajdem se pa tudi z nemščino (hja, za tisti kilo kartoffel pa že znam vprašati – lačna ne bi bila), pa tudi kakšno knjigo v španščini zmorem prebrati (seveda, tiste z mladinskega oddelka!). No, pa naj to sedaj ne izpade oda moji prelestni »poliglotščini«! I would like to point out kako te ljudje navdušeno gledajo, ko uporabiš jezik »svetovnega« nivoja in kako ta isti pogled ponese v višave in si ti samo še drobna pika pod njim, ko človek začne »po srbski, da te ceo svet razume«! Oh, da – pozabila sem, Balkan je passe! To je out! Mi smo Evropa, Evropejcem ne pristoji posluževati se izrazov tako barbarskega ljudstva....ne, ne, ne!

Še par cvetk imam na zalogi. Zanimivo, v Kopru, od koder prihajam, je skoraj v vsaki trgovini možno gledati razne preobrazbe skoraj Kafkovskih razsežnosti. O čem govorim? O tem, da ko pride Italijan po kruh, se bo trgovka na pol prelomila, da izusti tisti »In che cosa posso servirla signore?«. Z Nemcem bo tudi »sprechala« in zvijala svoj jeziček, pa če je to zadnja stvar, ki jo bo naredila v svojem življenju.

Ko pa pride »balkanac« (beri: Hrvat, Srb, Bošnjak....Bog ne daj, da je Albanec!!!)....tu se pa naša trgovka začne truditi uporabljati ves tisti besednjak katerega se je njena profesorica slovenščine vsa leta trgovske šole trudila izvabiti iz nje. Toporišič dela kozolce, pravim vam, fenomen prve vrste!

In zakaj vse to? »Ja, toliko let živijo v Sloveniji, pa se še jezika ne morejo naučiti!« Hm, kaj pa tisti Italijan? A on ne živi že toliko let v Sloveniji? In ali »balkanec« ne plača ravno z istim denarjem kakor vsi drugi? Ali je njegov denar kaj slabši?

Ne ne, dragi moji. Italijan, Nemec, Avstrijec...to je Evropa, to je kultura. Balkanec, uf, to je pa fuj, fuj, fuj bi rekel Oton Župančič v svojem Cicifuju.

E pa izvinite ljudi!

  • Ker so vam všeč čevapčiči in bureki.
  • Ker v sveti jezi vsi preklinjate u »pi*** materinu« namesto »krščen Matiček« in »pismo«! 
  • Ker vas vsako novo leto vedno več in več lazi v Beograd! 
  • Ker posramljeni hodite domov, ko pridete do spoznanja, da je pa ta balkan »fešta« bila ena najboljših kar ste jih dali skozi – »fešt« nasplošno namreč! 
  • Ker Cecini joški prekašajo Natalijine! 
  • Ker dekleta zardevamo ob pomisli na to kaj smo nazadnje počele z balkancem...in ostajamo hladne kot špricer ob Slovencih! 
  • Ker so začetki kulture in demokracije na Balkanu, v Grčiji natančneje!

Jaz bom pa še naprej s ponosom govorila v čisto vseh jezikih, skakala tudi po mizah in »razbijala čaše«, ko bom v elementu in bila ponosna tako na to, da sem Slovenka kot na to, da so moje korenine balkanske. Na svetovnem prvenstvu v nogometu pa navijala za Hrvate – ker smo sosedi in jim brez nepotrebne slovenske fovšarije privoščim. Že zaradi tega, ker vsako leto lulamo v njihovo morje!

Za konec pa še anketa:

Ali menite da je v Sloveniji preveč tujcev'?

  • 3% je odgovorilo - NE
  • 20% je odgovorilo - DA
  • 77% je odgovorilo - Boli me ku**c, ovo je vaš problem!

Tako dragi moji – živite in pustite živeti! Preprosto vodilo, ki bi marsikomu olajšalo življenje.


Ivo Andriæ – Bosansko-hercegovski novelist, romanopisec, esejist, pesnik, član SANU in dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1961.) za roman Na Drini æuprija


Goran Bregovič in Esma Redžepova
Goran Bregovič – ustanovitelj skupine Bijelo Dugme, rojen v Sarajevu, zadnja leta »ambasador« balkanske etno-folk glasbe po celem svetu
Esma Redžepova, kraljica romske glasbe, rojena v Skopju, dvakratna nominiranka za Nobelovo nagrado za mir v prizadevanju za pravice Romov po celem svetu

 


Emir Kusturica, filmski režiser katerega stvaritve so »must-have« vsake domače filmoteke. (Osvojil 2 Zlati palmi v Cannesu za When father was away on business in Underground, ter Zlatega medveda za Arizona Dream).

 


Dule (Dušan) Saviæ – nogometna legenda, center nekdanje Crvene zvezde, junak ene od najbolj poslušanih pesmi devedesetih v ex YU.

 

Guča – »prestolnica trobente«


»Nema fešte do fešte u Guči!«
Festival trubačev letos od 30.8. do 30.9.2006 v Guči (Srbija).


Rekord je bil postavljen v letu 2002 – Guča je gostovala čez 300.000 obiskovalcev.


Festival, ki ga morate preprosto...doživeti!