Obj: 04.2.2009 Odgovore na vprašanja lahko dobiš na več različnih načinov. Izberi tistega, ki se ti zdi najprimernejši zate.

Poslušati ali vprašati

Ko se udobno namestiš v študentsko klop, prisluhni predstavitvi. Zelo verjetno je, da boš dobil/ -a že nekaj odgovorov na predlagana vprašanja. Nikar naj ti ne bo nerodno zapisovati stvari, ki se ti zdijo pomembne in ti bodo prišle prav, ko se boš odločil/ -a za fakulteto in smer. Nekatera vprašanja so bolj primerna za fakultetni forum. V bistvu, lahko vsa vprašanja natipkaš in počakaš, da ti odgovorijo študentje, ki imajo za sabo že nekaj let in imajo izkušnje iz prve roke.

Na tem portalu poišči forum fakultete, ki te najbolj zanima (npr. forum študentov Fakultete za arhitekturo najdeš na povezavi https://www.student-info.net/index.php/fa/forum, forum študentov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo na  https://www.student-info.net/index.php/fgg/forum... )

Poglej Seznam fakultet , nato pa na izbrani strani fakultete  poišči še študentski forum, kjer ti bodo starejši kolegi z veseljem pomagali z nasveti in odgovori.Če ga slučajno ne boš našel/ -a, pa lahko vprašanje postaviš tudi kot komentar te novice.

Bolonjski sistem

S študijskim letom 2009/10 morajo vse fakultete po Zakonu o visokem šolstvu vpeljati bolonjski študijski sistem – prenovljen način študija, katerega smernice so bile leta 1999 zapisane v t.i. bolonjski deklaraciji v Italiji.

Več informacij o samem bolonjskem študiju najdeš v brošuri 'Kako preživeti z bolonjsko reformo', za še kakšno dodatno vprašanje pa poglej na spletno stran:http://www.bolonja.si, ki je namenjena vsem mogočim informacijam in pojasnilom, povezanim z bolonjskim študijem in tudi spremljajočimi težavami, ki so z z bolonjsko reformo nastale.

Študijske zadeve

Kakšno stopnjo izobrazbe imaš po diplomski in kakšno po magistrski nalogi. Kakšni so pogoji napredovanja v višji letnik, koliko predmetov je v posameznem letniku in kateri predmeti so selektivni. To pomeni, da precej študentov ne opravi teh izpitov, zato jim boš moral/ -a zato posvetiti malo večur učenja, če želiš napredovati.

Na nekaterih fakultetah ima samo določen odstotek študentov možnost nadaljevanja magisterskega študija brez doplačila, zato se pozanimaj, kako je s tem na tvoji izbrani fakulteti. Lahko vsi brezplačno vpišejo magisterski (plus 2) študij ali obstajajo kakšni pogoji in omejitve. 

  • Koliko časa povprečno traja študij.
  • Kakšen je osip na letnik.
  • Ali je prisotnost na predavanjih obvezna.
  • Na kakšne načine jo profesorji lahko preverjajo.
  • Kako lahko iz izrednega prestopiš na redni študij.

So podjetja razpisala kakšne kadrovske štipendije za tvojo smer študija oziroma tvojo fakulteto. Kdo ti lahko svetuje pri izpolnjevanju obrazcev in kje se lahko prijaviš na razpis. Na nekaterih fakultetah moraš za napredovanje v naslednji letnik opraviti pakso. Pozanimaj se ali ti pri tem pomagajo profesorji, ti svetujejo, kje je dobro nabirati izkušnje, v katerih podjetjih s tvojega področja ali si lahko sam izbereš mesto opravljanja prakse. Kako je kaj z zaposlitvijo na tvojem področju. Kakšne možnosti imaš za službo. 


Mednarodna izmenjava
Želiš spoznati nove kraje, ljudi in običaje. Potem je mednarodna izmenjava prava zate. Pozanimaj se, v katerem letniku greš lahko v tujino, katere pogoje moraš izpolnjevati, s katerimi fakultetami ima tvoja matična fakulteta  sklenjene pogodbe o izmenjavi, kakšne so možnosti, da dobiš mednarodno štipendijo, koliko izpitov ti bodo priznali, kakšne so tvoje dolžnosti. Pozanimaj se tudi koliko študentov na leto (% generacije) se kakšne izmenjave udeleži.  

Obštudijske dejavnosti
Imaš dovolj energije, da ne boš vse dneve prečepel v knjižnici, ampak se boš tudi aktivno vključil v študentsko življenje. Na fakultetah obstajajo različna društva, ki pokrivajo široko paleto področij. Med njimi lahko zagovoto najdeš vsaj eno, ki bi te še posebej zanimalo. 

Vprašaj tudi, če tvoja izbrana fakulteta sodeluje na študentskih športnih tekmovanjih, nagradnih natečajih ali raziskovalnih projektih. Svoje dobre ideje lahko predstaviš in se veliko naučiš še od ostalih sodelujočih študentov.  

Če nimaš svojega računalnika ali dostopa do interneta, se pozanimaj, če imate na fakulteti računalniško učilnico, v kateri bi lahko tipkal/ -a seminarske. Vse fakultete v Sloveniji so del projekta Eduoram, preko katerega študent brezplačno dostopa do interneta, če se nahaja na eni izmed članic federacije (seznam je na spletni strani projekta). 'Federacija omogoča uporabniku varen in preprost dostop do brezžičnega omrežja matične organizacije in gostovanje v Eduroam omrežjih nadrugih ustanovah. Po začetni nastavitvi se uporabnikova naprava samodejno poveže v brezžično omrežje domače ali katere koli druge organizacije, na kateri deluje sistem Eduroam.' Če imaš glasne cimre in iščeš malo miru za učenje, je dobro, da se pozanimaš, kje je knjižnica, čitalnica. S potrjeno študentsko izkaznico si knjige lahko brezplačno izposojaš v vseh fakultetnih knjižnicah.  

Če ti veliko pomenita šport in rekreacija, preveri, če lahko izbereš športno vzgojo za redni predmet ali pa če ti priznajo programe ali tečaji, na katere se samostojno prijaviš preko Centra za šport (CUŠ) in ki ti prinesejo kreditne točke. 


Koristne povezave

Poleg študentskih forumov posameznih fakultet ti bodo morda prav prišle še povezave na:

Zemljevid – ne veš, kam točno moraš priti na informativni dan? Kje je tvoja fakulteta v Ljubljani, kje so ostale fakultete, da se boš lahko srečal s sošolci iz gimnazije, kje so restavracije, prodajna mesta študentskih bonov in še druge koristne lokacije.

bonApetit  – na portalu študentske prehrane dobiš informacije o tem, kje in kaj boš lahko kot študent prigriznil in predvsem za koliko €. 

Če se pa že počutiš študijsko razpoloženo, pa lahko v študentski knjižnici pogledaš, kakšni so predmetniki na posameznih fakultetah in tudi kaj se pri posameznih predmetih uči.


Dvignite roko
Če vas določena stvar resnično zanima, naj vam nikar ne bo nerodno. Nobeno vprašanje ni neumno ali neumestno, samo odgovori so lahko. Želim vam, da boste dobili dovolj dobre podatke in izbrali pravo fakulteto zase. 

TinkaraB