Obj: 04.4.2011 Kitajska je lani imela 6,6mio diplomantov. Vlada je poslala sporočilo, da naj se zmanjšajo apetiti diplomantov. Bi morala tudi SLO vlada kaj povedati?

V spodnji sliki je članek iz Dela (povzet po Reuters-u), v katerem kitajska vlada svari svoje mlade diplomante, da naj se sprijaznijo in pričnejo ozirati tudi po manj častljivih službah v npr. kmetijstvu. Zaradi velikega vzpona števila diplomantov v zadnjih letih je namreč nemogoče pričakovati, da bodo vsi ti mladi izobraženci dobili službe, ki bi ustrezale njihovi izobrazbi. Ni lepo slišati, zveni pa objektivno. Zanimivo je, da je to opozorilo prišlo v času, ko Kitajsko gospodarstvo še vedno raste in ko je ta država eden redkih vlečnih konjev na svetu sploh.

Na drugi strani pa smo v Sloveniji v precejšnji gospodarski stiski, kjer ni dela niti za tiste, ki so do sedaj imeli službo. Veliko mladih se šlepa s študentskim delom in podaljšuje statuse, ker pravih zaposlitvenih možnosti ni. Domači strategi so se nekaj let nazaj odločili, da bodo iz Slovenije naredili državo izobražencev, ker je logika v EU narekovala, da če ne želimo delati za drobiž in v tovarni, da bi bilo bolje biti v storitvenem sektorju, lepo oblečen, z diplomo na steni, visoko plačo v žepu...

Gospodarski del sveta se je polariziral v ti dve smeri in razumljivo je, da ljudstvo mnogo raje sliši, da bo imelo diplomo in delalo v storitvenih dejavnostih, kot pa da bodo industrijski delavci ali kmetje. Prvi korak je bil izobraziti rajo - pa smo pričeli z vpisovanjem na različne fakultete. Zadnja leta je že standard, da se vpiše cca. 60% generacije 19-letnikov. In tako smo v nekaj letih nabildali številke diplomiranih ljudi. Očitno so pa vladajoči pozabili na drugi del strategije - ustvarjanje delovnih mest za te visokoizobražene ljudi. (Nekateri bi rekli, da naše vladajoče garniture tega sploh niso (bile) sposobne). Denarja za visoko šolstvo je dovolj, zato se je strategija nekoliko preoblikovala - naj se mladi čim dlje izobražujejo. Že nekaj let domače univerze ne veljajo le za izobraževalne in raziskovalne inštitucije, ampak tudi kot socialni bazeni. Prostor za zadrževanje mladih diplomantov, da ne bi iskali službe. Tudi ta del zavlačevalne strategije izgublja na moči, saj se na trgu vsako leto pojavi več kot 18.000 mladih diplomantov. In ne skače samo statistika povprečne izobrazbe med prebivalstvom, ampak tudi povprečna izobrazba nezaposlenega posameznika na Zavodu za zaposlovanje.

V nadaljevanju omenjeni članek s sporočilom mladim na Kitajskem (pa verjetno še marsikje po svetu):
Napisal:
Vladimir Mijatović