Obj: 17.5.2009 Za mariskaterega diplomanta, ki si predstavlja svojo prvo plačo kot hrib, ki raste v goro, bo realnost predstavljala pristanek na trdih tleh.

Tema prve službe in vsega materialnega, kar ta velik korak prinese s seboj (predvsem je tukaj govora o začetni plači), že leta buri domišljijo študentov in je tema mnogoterih pogovorov. Večina ima že ob svojem vpisu na fakulteto neke sanje, ki jim jih bo diploma pomagala doseči. Kakšne izmed teh sanj imajo realen domet in vsebujejo dosegljive cilje, kakšne pa so precej visoko leteče.

V zadnjih letih so okoli nas letele informacije o zelo visokih plačah, večinoma po dnevnikih in časnikih, zadnje čase predvsem po rumenem tisku. In večinoma so to bili bankirji, direktorji, člani uprav in nadzorniki velikih podjetij s pretežno državnim lastništvom (morda, ker je deliti tuje vedno lažje kot deliti svoje). Ti podatki o izjemnih  zneskih so zelo verjetno premaknili meje, o katerih razmišlja novozaposleni diplomant.

Kaj lahko povprečni diplomant realno pričakuje od prve službe oz. predvsem od prve plače?  

Pred nekaj dnevi sem ob pogovoru na temo prve plače slišal, da smo bili mladi pred nedavnim poimenovani tudi kot »Generacija 700« (Mladim bo prej ali slej prekipelo, 25.3.2009, Dnevnik, povezava). 700 kot 700,00 € netto mesečnega plačila. V tem članku Dnevnika lahko prebereš nekaj vrstic o težkih začetkih nekaterih vrstnikov, diplomantov, magistrov, ki opisujejo vsak svojo mučno zgodbo ne samo o novih službah, ampak tudi o težavah kako službo sploh dobiti.
Kaj bi tebi pomenilo plačilo 700 € mesečno? Bi tebi bilo malo? Dovolj? Bi bil s tem zadovoljen? Misliš, da je to dovolj za normalno življenje? Lahko je. Vendar zelo težko vključuje večje načrte, kot je npr. nakup svojega stanovanja.

Študentska debata o prvi zaposlitvi, kaj je dosegljiv in realen cilj, je včasih zaradi pomanjkanja relevantnih informacij, ugibanja in včasih tudi prevelike samozavesti nekaterih vrstnikov precej ohlapna. Tako je bilo po forumih Student Info portala kar nekaj objav z bolj ali manj pestrimi diskusijami, opažanje uredništva pa je, da se ta tematika vsake toliko časa po forumih ponavlja ter da gre med redkimi argumenti posameznikov prej za indiviudalne primere, kot pa za neke podatke na podlagi širše raziskave oz. večjega vzorca. Precej bolj pogosta so ugibanja. Komentiranje s strani uporabnikov je poleg tega lahko tudi nekoliko zavajajoče, saj velika večina udeležencev teh debat še ni bila nikoli redna zaposlena oz. je delala kvečjemu preko študentske napotnice, ki pa zaradi svoje specifičnosti ni primerljiva z redno službo. Ponudba delodajalca za študenta z napotnico in diplomanta brez nje pa ni nujno v prid diplomantu oz. je nemalokrat diplomant zaradi večjih obveznosti delodajalca lahko tudi na slabšem kot pred diplomo. To je eden izmed paradoksov današnjega časa, zato lahko razumemo nekatere študente, ki podaljšujejo študij in predvsem status v nedogled.

Mladi med 20 in 29 let so po raziskavi SURS-a imeli 940€ bruto mesečnega dohodka oz. 655 € netto. Kar je že precej blizu 700.


Le tu in tam se v debato vključi kdo izmed starejših kolegov, ki so pr(a)vo službo že dejansko izkusili in navajajo konkretne podatke ter nekoliko bolj natančne številke. Da je povratnih informacij starejših kolegov relativno malo niti ni presenetljivo, saj so postavljeni pred nove preizkušnje in nimajo niti časa niti nekega mesta, kjer bi lahko te izkušnje organizirano podelili s širšo publiko mlajših kolegov in jim svetovali, kako se kar najbolje pripraviti na življenje po študiju ter kakšna so še upravičena pričakovanja.

Kaj pravi o prvi plači naš državni urad za statistiko SURS?

Ena redkih informacij na to temo je raziskava s strani SURS-a (povezava) še iz 2006, ki med ostalim pravi, da so:
Starejše zaposlene osebe zaslužile 3,6-krat več kot mlajše.
Primerjava plač po starostnih razredih prikazuje, da so starejše zaposlene osebe v letu 2006 v povprečju zaslužile več od mlajših zaposlenih oseb, in sicer za 3,6-krat. Tako so najvišjo povprečno letno bruto plačo v letu 2006 prejemale zaposlene osebe v starostnem razredu od 60 let in več (29.456 EUR), najnižjo pa v starostnem razredu manj kot 20 let (8.182 EUR). '
Mladi med 20 in 29 let so po tej raziskavi imeli 940€ bruto mesečnega dohodka oz. 2,6-krat manj kot najstarejša skupina zaposlenih. Pri nas sistem plač očitno precej bolj nagrajuje delovna leta (in s tem morebiti povezane izkušnje), za mladostno zagnanost , optimizem, kreativno razmišljanje pa ni veliko posluha, ko se to ovrednosti skozi plačo.
Mimogrede: 940,00 € bruto je danes cca. 655 € netto.
(Upoštevana je predpostavka, da si brez otrok, nisi invalid, samo osnovna olajšava... Odličen pripomoček za izračun netto oz. bruto plače najdeš na www.manpower.si)

Če povzamem besedilo iz takratne raziskave oz. teh nekaj vrstic zgoraj: tudi SURS nam pravi 'Generacija 700'.

Za boljši občutek, koliko je dejansko 700€ na mesec, ena hitra analiza:
- 200€ na mesec stane bivanje,
- vsaj 250€ zapraviš za hrano in pijačo (če seveda kot redno zaposleni ne ješ nelegalno na bone),
- 50€ za prevoz (to pomeni, da se voziš z avtobusom ali vlakom, če pa imaš svoj avto pa se ti ne sme nič pokvariti),
- 15€ za telefon,
kar ti pa ostane (slabih 200€), pa imaš za obleko, osebno higieno, stanovanjske potrebščine,… Si kje vmes zasledil dopust v eksotičnih krajih? Vikend oddih v hribih ali toplicah za relaksacijo in polnjenje baterij? Ne. V tej matematiki za te stvari, ki jih spremljamo po televiziji, enostavno ni »časa«.

Ampak to se tebi, jasno, ne bo zgodilo.
Ta scenarij je bolj za tehnike, maturante, snažilke, vratarje… V glavnem osebe, brez diplome. Ti boš celo imel naziv (bolonjskega) magistra. Če pa je že kdo v takšnem scenariju z diplomo, pa je prej izjema kot pravilo oz. statistika. Tebe čaka bolj svetla prihodnost.   

A ne?Da bi z dodatnimi argumenti še bolje podkrepili to razpravo, smo tudi sami naredili manjšo raziskavo med nekaterimi delodajalci ter agencijami za posredovanje zaposlitev.
Med ostalim smo jih povprašali, ali so po njihovih izkušnjah pričakovanja mladih diplomantov ob prvi zaposlitvi realna ali nerealna?
###izrisi_graf10###
Kaj smo še povprašali podjetja v zvezi s prvo zaposlitvijo in prvo plačo, boš lahko v naslednjih dneh videl/-a na Student Info.napisal:
Vladimir Mijatović

Izbrali smo tudi nekaj bolj zanimivih komentarjev in razmišljanj iz forumov. Prebereš jih lahko spodaj.


Kje so bile v preteklosti debate med študenti nato temo? Na forumu elektrotehnikov:

http://www.student-info.net/index.php/fe/forum/ID/50457/Kaksna-je-zeljena-visina-vase-prve-place
http://www.student-info.net/index.php/fe/forum/ID/54819/Placa-slovenskega-mladega-inzenirja

napisan: 26.1.2009 ,9:42
Niso vsi frišni inženirji dobri,a hočjo met kr 2000 evrov plače nazačetku,a u resnic nimajo pa blage veze. 

napisan: 04.2.2009, 22:35
Samo te zadeve, ki so tukaj napisane bi morali zvedet dijaki, ki se vpisujejona faks. Pol bi blo manj vpisa ampak na informativnem vsi samo hvalijo kako je fajn. 

napisan: 05.2.2009, 10:58
folk STOPTE NA realna tla u resnicnost.. zacetnik takoj ko koncaem faxu inžiner... u gorenju 799e...... Ko si enkratv plačilnem rangu 2 kilo € ali več in nisi manager, je drawback to, da sevedane delaš samo 8 ur in da praktično samo še živiš za delo. Tega pa tudi večinanoče na dolgi rok, sploh kdor ima družino. 

napisan: 22.10.2008 ,12:47
takoj ko prideš s faksa v podjetje, ne moreš pričakovat nevem kakšne plače cca700-800eur, z leti pa lahko prilezeš do 1000 in več eurov. sanjati o plači2000eurov in več pa je brez veze, a eni še zmeraj to počnejo 

Na forumu študentov arhitekture (FA):

http://www.student-info.net/index.php/fa/forum/ID/50739/Placa
 
napisan: 28.10.2008 ,11:34
lastne izkušnje - 700e + malica + prevoz. to je redna zaposlitev. recimo v ljpa zaposljujejo 90% na avtorske pogodbe, kar pomeni, da ti niso dolžni plačatimalice, prevoza, bolniške če zboliš in ti lahko isti dan povejo, da te nerabijo več. tu si moraš sam plačevati prispevke in sicer cca 250-300€(zdravstveno,...). za odvajanje davka pa se dobro zmeni z delodajalcem kdokoliko plačuje, koliko on in koliko ti, sicer te bo poračun dohodnine zelošokiral. recimo biro enota, genius loci in sva je 1100-1200€ na samem začetku.to je brez nadur, ki se obračunavajo posebej - na roke, kot proste ure=dopust,ali celi pri plači.... če imaš srečo, se zaposliš za določen čas (način rednezaposlitve). plača ti v vsakem primeru zrase šele po strokovnemu na 1300€ +malica in prevoz, seveda kot redna zaposlitev. tako da NI briljantno takoj pofaksu... mnogo več si dobil kot študent (ker ne tebi in ne delodajalcu ni trebaodvajati tako velikih davkov). pri redni zaposlitvi je pa regres (500-600€), pabožičnica, kar pa kot študent ne dobiš, no, regresa ne dobiš niti če si naavtorsko (ker je od države). (*** podatki so realni, od sošolcev, kolegov inmojih sodelavcev, pa ni slab biro sploh, le toliko za tiste, ki mislite napasti...)fgg univerzitetni -statiki imajo naprimer v začetku še manj... žalostno....res. 

napisan: 28.10.2008, 18:54
Ma daj halo... A ti to resno al kaj? Moja sestra je administratorka,cicer diplomirana ekonomistka, pa ma čez 1100€ NETO!!! In to za normalendelavnik, 8 ur, vikende fraj obvezno, pa praznike, malica, vse!!! 

napisan: 29.10.2008 ,8:56
…je pa tudi res, če ne bibilo poceni študentskega dela, da bi bile plače mnogo boljše. ampak to bostesami izkusili, že ko boste iskali službo (bo v firmi cca 2-3x več študentov kotpa zaposlenih) - ker mladi študentje nimate družine, delate za manjši denar,ogromno davka se privarčuje na vas, se ne upate pritoževati, ni treba datiregresa, božičnice, porabite manj dopusta, ni treba plačevati bolniške če zbolite,malico vam ni treba dajat in ker potrpite še pri tako nemogočem šefu innjegovih muhah. a vse to se konča, ko enkrat sami diplomirate - nato vas karnaenkrat ta 'stari' delodajalec ne more več zaposliti (ker jezaposlil 4 nove študente (raje)) in ste kratkomalo prisiljeni pristati na takonizko plačo in tudi na avtorsko pogodbo. to je enostavno začaran krog. 

napisan: 30.10.2008 ,9:37
…Sama sem zelo težkozbrala denar za študij, še posebej ker nisem nikakor mogla dobiti štipendije -zmeraj je presegalo za cca dobrih 20€sit... Zdaj pa mi še ostali študentjejemljejo dostojno zaposlitev, redno, s plačanimi davki, malico in prevozom, kajtiso prepoceni za delodajalca v primerjavi z mano - saj vas ne obtožujem, samasem tudi morala opravljati veliko štud.dela, ki ga bi pa bistveno manj, seveda,če bi imela štipendijo. Vsi boste kmalu na tem in boste začutili, da to res niprav kaj se dogaja... Sedaj si vsak od vas predstavlja bleščečo službo, kjer bores vele pomemben in nepogrešljiv, cenjen in zadovoljen. A tega je tako zelo zelo malo, skoraj nič. Nekajse mora spremeniti, res!!!!   

Na forumu študentov Fakultete za gradbeništvo ingeodezijo:

http://www.student-info.net/index.php/fgg/forum/ID/24782/A-so-place-gradb-inzenirjev-res-tako 
napisan: 28.5.2007 ,7:00
iz kje pa vam podatki,daso plače ekonomistov in pravnikov toliko višje?
zelo malo procentov teh kadrov je direktorjev 

napisan: 30.7.2008 ,7:31
No poznam kar nekajgradbenikov, ki imajo krepko nad 1000 evrov plače tako da,...mislim pa da je vgradbeništvo bolj kot plače problem dooooooolg delovnik in stresno delo.

Na portalu študentovFakultete za socialno delo so potekale celo organizirane razprave na temopripravništva.

http://www.student-info.net/index.php/fsd/novice/ID/51328/Nas-po-diplomi-aka-prostovoljno-pripravnitvo

»Vstop na trg dela, ki mlade potisne v položaj, ko neprejemajo nikakršnega plačila za opravljeno delo ali celo prispevkov za malico,dobesedno sili mlade k iskanju prve zaposlitve v domačem okolju s čimer vplivana možnosti izbire kraja in organizacije opravljanja prostovoljnegapripravništva , hkrati pa pomeni tudi ekonomsko odvisnost od staršev, ki morajosvojim odraslim otrokom plačevati prevoz do službe, dajati denar za malico inskrbeti za njihovo preživljanje.«