Obj: 07.1.2006

V petek, 6.januarja smo se s sošolci odpravili na kavico po kosilu. Ker študiramo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, je naša najbližja lokacija seveda Net Caffe. Lokal je zagotovo dobro poznan vsem, ki študirajo za Bežigradom. To da je vedno nabito poln mi verjetno ni potrebno poudariti, če vam povem, da so v okolici Fakulteta za družbene vede (FDV), Fakulteta za upravo (FU), Ekonomska fakulteta (EF) in Pedagoška fakulteta (PeF). Celodnevna gužva pa ne napoveduje nič drugega kot zelo dobičkonosen posel, zgolj na račun študentov.

No vrnimo se k naši kavi - ko nam je natakar prinesel kar smo naročili (3 kave z mlekom, belo kavo in sok), smo opazili, da h kavam ni prinesel vode. Vljudno smo zaprosili še za štiri kozarce vode in pri tem celo uporabili besedo prosim. Na našo prošnjo je natakar zavil z očmi in nam zabrusil, da nam vode ne bo prinesel, ker se vsi kozarci pomivajo. Ko smo predlagali, da prinese vodo ko bodo kozarci pomiti, nam je on predlagal, da naj raje kupimo ustekleničeno vodo. Ko smo še vedno vztrajali, da bi radi dobili kozarec navadne vode iz pipe pa mu je prekipelo. Začel je svojo izpoved: 'Pa kaj v misl't da ste?! Kok pa plačate to kavo, da si boste zmišljeval še ne vem kja?' (op.u. cena kave z mlekom 220 sit) Nato je kolega želel plačati račun. Ta isti natakar ga je zaprosil, če ima 20 sit drobiža in ko mu je kolega želel dati kovanec za pet tolarjev, mu to zopet ni bilo prav. 'Pa ne mi dajat teh kovancev! K jih pol nimam komu dat!'Po vsem tem smo mu predlagali, da bi se lahko lepše obnašal, saj smo konec koncev mi stranke in on natakar! Pa je zopet zače: 'Ja stranke si domišljate, da ste ne vem kaj! Saj ste navadni študenti!'

Dragi natakar Matic P. (vsaj tako je pisalo na računu), stranke si ne domišljamo, da smo ne vem kaj - če nekaj plačamo, si zaslužimo tudi postrežbo! Tvoja plača je ravno tisti denar, ki ga študenti prinesemo v Net Caffe!

Ali je študentskih 100 tolarjev manj vredno kot 100 tolarjev nekega poslovneža? Ali bomo pustili, da nam začnejo še pljuvati v kavo in kosil, 'pa saj so itak sam študenti, k plačajo z unim bonom'? Ali si upam postaviti za svoje pravice? Ali raje povesimo glavo in se strinjamo z vsem kar nam je vrženo pred nos?