Obj: 02.2.2012 Nekaj let nazaj je bilo vprašanje ob vpisu: kaj bi rad v življenju počel. Danes se mnogi najprej vprašajo, ali bodo po študiju dobili službo.

Kot član Alumni MBA Radovljica sem nedavno dobil mesečni email-newsletter, s katerim združenje na mesečni ravni skuša čim bolj ohranjati povezavo z nekdanjimi udeleženci študija IMB (International master of business, EF, Univerza v Ljubljani). Študij sem na podlagi lastnih izkušenj že večkrat pohvalil, tokratna pošta pa me je navdušila še z eno informacijo, ki bi jo v današnjem času morali imeti predstojniki vsakega študijskega programa - ZAPOSLJIVOST DIPLOMANTOV.

Razprava o tem, ali je za odločitev glede vpisa na posamezni študij bolj pomembno, da ti je vsebina všeč, ali pa je možnost zaposlitve tista, ki bi morala pretehtati, se še vedno nadaljuje. Vsekakor pa ne more škoditi, če predstavniki študija na informativnem dnevu podajo podrobno in strokovno izvedeno raziskavo o tem, kaj se dogaja z njihovimi diplomanti ob iskanju prve službe. Presenečeni bi bili, koliko fakultet še vedno ne vodi nobene sistematične evidence na tem področju. Sam sem nekaj let nazaj iskal te informacije in so bile nekatere referentke zelo jasne, da je najboljše, kar bom dobil, informacije s strani nekaj (bolj vestnih) profesorjev, ki svoje diplomante povprašajo glede prehoda v prakso. Verjetno je razlog predvsem v tem, da za to zaposleni na fakultetah niso plačani (oz. ni evropskega projekta, ki bi debelo plačal 2 leti raziskovanja). Med razlogi je seveda tudi dejstvo, da bodo sredstva od države prišla na faks, četudi bodo vsi diplomanti po zagovoru diplome sklonjenih glav odcepetali direktno na  Zavod.

Za vse, ki vas poleg vsebine pri odločanju zanima tudi podatek o zaposljivosti, pa...

'73,4% študentov IMB je v manj kot 3-eh mesecih po zaključku dobilo prvo službo, 51% pa jih je dobilo službo še pred zagovorom magistrske naloge'. Podatki so bili narejeni med študenti, ki so bili vpisani med leti 2007-2010. Se pravi, ravno v času, ko se je kriza začela in se konec še ne vidi. 85% respondentov je izjavilo, da jim je udeležba na programu direktno ali indirektno pomagala pri pridobivanju službe. Med rezultati je mogoče najti tudi podatke o podjetjih in pozicijah... Tisti, ki ste zainteresirani za več podrobnosti jih lahko najdete tukaj (http://www.alumni-mba.com/en/news/imb-graduates-employability-survey-results/).


Sam sem se leta 2005 za vpis na IMB odločil (kljub relativno visoki šolnini) predvsem zaradi vsebine (ekonomska znanja) in na podlagi zelo dobrih priporočil glede predavateljev. Za službo me takrat z diplomo gradbene fakultete v žepu ni skrbelo (kako hitro se časi spremenijo!?). Izkušnja na IMB je bila res dobra in 7 let kasneje me še vedno navdušujejo s tem, kako močno jim je mar za udeležence programa. Ne samo v trenutku, ko se odločaš za nadaljevanje svoje študijske poti (in s tem tudi kam bo spremljajoči denar romal). Tudi kasneje, ko se poslovna pot že prične.


OPOMBA:
Objava ni promocijski PR članek. Odločitev zanjo je bila samostojna in nihče iz študija IMB ali izvajalcev raziskave ni niti seznanjen z njo. Bodo pa verjetno zaznali porast klikov na spletno stran z rezultati.Napisal:
Vladimir Mijatović