Obj: 19.1.2009 Z novim študijskim obdobjem odpiramo tudi prenovljeno Student Info knjižnico, ki postaja največja zbirka študentskega študijskega gradiva.

Študijsko gradivo in njegova objava na spletu je bil povod za izdelavo prve verzije Student Info portala. 5 let kasneje in z nekaj vmesnimi verzijami s prenovljeno KNJIŽNICO odpiramo novo poglavje in pričenjamo novo zgodbo.

Kaj je prinesla prenova?

Nova knjižnica temelji na dosedanji verziji, predvsem glede strukture map in datotek. Struktura map tako še vedno temelji na seznamu fakultet, študijev in posameznih predmetov v teh študijih. Vsa gradiva in ostale datoteke, ki so bili do zdaj dostopni preko knjižnic posameznih fakultet, so na zelo podoben način dostopna tudi v novi knjižnici.

Nova knjižnica je nadgrajena z nekaterimi dodatnimi funkcionalnostmi. Med bolj pričakovanimi so:

 • iskalnik po naslovih datotek,
 • seznam gradiva in možnosti urejanja, ki ga je prispeval posamezni uporabnik
 • dodana je možnost označevanja gradiva z zvezdicami ter s tem kreiranja seznama hitrih povezav do tebi bolj zanimivih gradiv,
 • omejitev velikosti dodajanja datotek smo dvignili na 60MB (prej le 5MB, kar je nekatere odvrnilo od dodajanja večjih datotek)
 • možnost nalaganja 15ih datotek hkrati (če so le v isti mapi na računalniku uporabnika)

Dodatki za boljšo uporabniško izkušnjo so tudi:

 • na modulu iskalnika je dodan prikaz pogosteje iskanih izrazov iz strani drugih uporabnikov,
 • seznam nazadnje dodanih datotek,
 • seznam nazadnje ogledanih datotek,
 • hitri iskalnik med mapami predmetov
 • možnost pošiljanja linka Student Infoknjižnice znancem in kolegom, ki bi jih znala knjižnica tudi zanimati
 • možnost pošiljanja hitrega emaila in linka v opozorilo ali komentar uredništvu glede vsebine na neki strani
 • naložene ZIP datoteke sistem avtomatično razkrči v navidezno podmapo, kjer je potem vidna vsebina iz ZIP datoteke in ob določenih pogojih uredi tudi predoglede datotek. 

e-KNJIGA

Povsem nov pa je pristop k predstavitvi vsebine. Od zdaj naprej je mogoče vsebino najbolj pogosto uporabljenih datotek (doc, pdf, ppt...) pregledovati brez nalaganja na svoj računalnik, z dinamičnim prikazovalnikom vsebine pa je izkušnja pregledovanja študijskega gradiva preko spleta nekaj povsem drugega, kot je bila do zdaj!

Nova knjižnica je dostopna na naslovu:

http://www.student-info.net/knjiznica 

( ali http://www.student-info.net/index.php/studentopolis/knjiznica )

Na strani knjižnice lahko pogledaš tudi hitro predstavitev.

opomba: Dosedanja knjižnica je že vedno dostopna na posameznih fakultetah in bo ostala, dokler ne zaključimo začetnega testiranja nove knjižnice.

Vse nadaljnje predloge, komentarje in morebiti tudi pohvale pa lahko objaviš spodaj kot: komentar, pošlješ preko obrazca za pošiljanje obvestil urednišvu iz strani knjižnice ali pa kar direktno na knjiznica (afna) student-info.net.

Prijetno uporabo ti želi Ekipa Student Info.Ker slika pove več kot 1000 besed, sta spodaj še dva posnetka nove Student Info knjižnice:

1. prikaz map in dodanih gradiv v knjižnici.
2. e-učenje bo z novo knjižnico dobilo popolnoma nov pomen.napisal: Vladimir Mijatović