Obj: 03.5.2010


V času 23.4.2010 - 30.4.2010 je na temo aktualne pokojninske reforme potekala raziskava med uporabniki Student Info. V raziskavi so bili sprejeti 304-je odgovori, od tega 14% s strani prijavljenih uporabnikov.

VPRAŠALNIK: Mladi in pokojninska reforma.

1) Misliš, da bodo mlajše generacije deležne spodobne pokojnine?
  Da
  Ne
  Upam, vendar močno dvomim.
2) Ali vidiš državo kot dobrega upravljalca pokojninskega denarja?
  Da
  Ne
3) Ali te trenutne aktivnosti v pokojninski reformi sploh zanimajo?
  Da, ker bo notri šel tudi moj denar.
  Ne, ker je to še preeeedaleč zame.
  Me, vendar ne toliko, da bi si lase pulil zaradi tega.

n=304

REZULTATI:

Na 1. vprašanje 'Misliš, da bodo mlajše generacije deležne spodobne pokojnine?' je samo 3% sodelujočih odgovorilo, da so mnenja, da bomo mladi deležni spodobne pokojnine. V 198-ih primerih oz. več kot 65% je bila izbrana opcija 'Ne'. Skoraj 30% vas 'upa, vendar močno dvomi'.

###izrisi_graf31###
Država kot skrbnik pokojninskega denarja je dobila precej porazno oceno - več kot 88% vas meni, da je slab upravljalec tega sklada, 7,9% vas meni, da je dober upravljalec, brez odgovora pa je ostalo 3,9% rezultatov.

###izrisi_graf32###
S tretjim vprašanjem smo želeli preveriti, ali ta tema mlade spoh zanima oz. ali sploh imajo občutek, da bi morali sodelovati pri njenem usklajevanju. 42,1% vas je izrazilo interes za temo, ker bo šel tudi vš denar v ta proces. Zanimivo, samo 7,9% vas je povedalo, da vas tema ne zanima, ker je še preeeedaleč za ukvarjati se z njo. Med ostalimi odgovori je bilo 48,7% takšnih, da interes obstaja, vendar ni vreden 'puljenja las'.

###izrisi_graf33###


Dejstvo je, da bodo morale v prihodnjih desetletjih trenutne mlajše generacije pridelati denar za pokojnine. Ne trenutni zaposleni, ne upokojenci, sploh pa ne sindikati in politiki. Da bo to glede na državno statistiko o nataliteti in posledične težave težko, smo pisali tukaj. Naša piramidna shema pokojnin postaja muffin in bo vse težje prenašala normalne pokojnine.

Vprašanje pokojninske reforme je še eno v vrsti tistih, ki se mladih posredno precej dotikajo, vendar ne toliko, da bi 'si lase pulili' zaradi tega. Iskreno pogledano - saj to ni naša služba, ampak obstajajo ljudje, ki so že desetletja dobro plačani, da skrbijo za to. Deloma pa je razlog verjetno tudi v tem, da mladi v stvareh, ki so izven našega vpliva pač ne izgubljamo toliko energije. In se raje posvetimo drugim aktualnih stvarem v življenju, se prestavimo drugam, se obrnemo, poiščemo alternativo... Država in sindikati mislijo, da če bodo oni sprejeli 'pokojninsko reformo', da je težava rešena. Naslednje generacije bomo pač sprejele, kar bodo drugi zdaj uskladili, ker večina stvari tako deluje. Je tu kaj drugače? Ljudje sprejemejo nekatere prepisane zadeve npr. pravne akte, ker naj bi bili za vse enaki. Kako pa lahko nekomu predpišeš nekaj (plačevanje za pokojnino), če ta oseba ve, da tega denarja ne bo nikoli dobila v podobnem obsegu nazaj?

Ali izbrati brezposlelnost in čakanje na zavodu, ali vzeti službo na črno, ker rednega razmerja delodajalec ni pripravljen ali pa enostavno ne zmore plačati?

V prihodnjih letih se bo kljub visokim izobrazbam nabralo (še več) nezaposlenih mladih in ti se bodo pričeli spraševati, zakaj jim delodajalec govori, da 700 neto bi jim še (lahko) plačal, 850 bruto pa že ne zmore več. Kaj je ta razlika med bruto in neto, da sem po eni na zavodu in brez prihodkov, po drugi pa imam vsaj neko delo in zaslužek. Je to strošek za zdravniško zavarovanje, da bom ob obisku v kliničnem centru napoten v privatno ordinacijo za doplačilo iz lastnega žepa? Prispevek za pokojnino, ki bo verjetno mizerno majhna in s katero si ne bom mogel pomagati? Prispevek za pranje denarja preko navideznih nakupov WC papirja?

Kako daleč je trenutek, ko mlada brezposlena oseba z željo po osamosvojitvi zaradi situacije in frustracije ponudi: 'Pa dajte me plačat 600 na roke, pa bo.' O pokojnini bo tako ali tako potrebno razmišljati še 40 let. Da takšen sistem v Sloveniji dobro teče, so pokazali gradbinci, tržni inšpektorji pa stran gledali. V nekaterih zadevah so se celo državni nadzorniki obrnili stran, ko je bilo govora o večletnem neplačevanju socialnih prispevkov. Je to vzor oz. leadership za ostale? Bodo tržne inšpekcije zaprle podjetje, ki je bilo pripravljeno dati vsaj neko službo in plačilo? Bodo kaznovali nekoga, ki več mesecev išče službo in je delo na črno najbolje, kar je uspel najti?

Medgeneracijski sporazum postaja nekakšen ustni dogovor, po katerem bomo mlajše generacije povabljene na skupno pijačo, vendar ker bomo zadnji prisedli in tudi zadnji vstali od mize, nam bodo pustili račun za poravnat. Kaj pa če ne bomo imeli dovolj denarja v žepu? Ali pa računa enostavno ne bomo želeli sami plačati. Sam privoščim spodobno pokojnino trenutnim in bodočim upokojencem. Vendar da bi vsi sodelovali v tem sistemu, je potrebno vanj zaupati in verjeti, da bo sistem vsem prinesel vsaj približno enako korist, ker tako je tudi predstavljen.
95% nas ne verjame, da bo sistem deloval za vse. Skoraj 90% nas meni, da upravljalec slabo dela. Eni želijo voditi, niso pa pogledali, ali jim drugi sledijo? Morda bo pokojninska reforma sprejeta, morda bodo celo protesti zraven, nihče pa ni pogledal, ali bodo lahko svoje velike ideje zaračunavali nadaljnjih 50 let?napisal:
Vladimir Mijatović