Obj: 10.1.2011 Slovenija ima 110.021 registrirano brezposelnih oseb. Dejansko bi lahko že samo to bil naslov objave, njena vsebina, ter dramatičen zaključek.

Seveda to ni vse za 'uspešno 2011'.

  • 'V zadnjih dveh mesecih se je na zavodu za zaposlovanje prijavilo okoli 8.000 starejših od 50 let, ki so želeli izkoristiti možnost stare zakonodaje, tako pokojninske kot tudi o urejanju trga dela.' (vir: siol.net). Dandanes tisti blizu upokojitve 'na stara leta tečejo' proti Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje in analizirajo svoje možnosti za čimprejšnjo, če že ne gre takojšnjo upokojitev. Če jim to, seveda, naši birokrati sploh znajo izračunati.

  • Mladi po diplomi brez vez se praktično brez veze prijavljajo na razpise (vir: Dnevnikov Objektiv, 8.1.2011).

  • Nekaj časa nazaj smo lahko brali, kako na Zavodu za zaposlovanje skrbijo za zaposlovanje brezposelnih. Malo bolj za svoje, malo manj za vse ostale.

 

Ko strojnik službo išče

Sam sem glede služb za mlade (diplomante) odkrito skeptičen že več kot 2 leti (še v časih 7% gospodarske rasti, poceni kreditov in sladoleda za vse sem tipkal o slabih obetih). Nekaj dni pred novim letom pa je padla še zadnja 'trdnjava zaposlitve za sveže diplomante'. Obstajala je fakulteta, za katero sem še vedno verjel, da vsaj za te kadre 'ni zime'. Fakulteta za strojništvo. Dolga leta je veljalo, da ima vsak malo bolj aktiven strojnik najkasneje v četrtem letniku kadrovsko štipendijo in znanega prvega delodajalca. Potem mi znanec - priden študent, sposoben in praktičnega dela vajen mladenič - pove, da je zadnje 3 mesece pošiljal prošnje naokoli brez rezultata. Večinoma niti odgovorili niso. In da je kar nekaj kolegov s kadrovsko štipendijo ob diplomiranju dobilo odgovor 'da za njih trenutno nimajo službe ter da jim ni potrebno vračati kadrovske'. Nekaj let nazaj sem bral komentarje, kako se GenY ne želi vezati s kadrovskimi štipendijami, da imajo raje prosto izbiro ob zaključku... Me prav zanima, koliko teh še vedno tako razmišlja.


No, nekatere stvari pa so še vedno ostale. :)
Še vedno lahko spremljamo 20-letno dogovarjanje med večnimi politiki in še bolj večnimi sindikati. 'Moramo se pogovarjati', 'Brez socialnega dialoga ne bo šlo', 'Dajmo si vzeti še teden dni časa'...

Pa si jih - krojilce delovnih mest - oglejte še enkrat.