Obj: 15.11.2005

Nekateri so indiferentni do kadrovskih zamenjav, ki se sedaj dogajajo med managerskimi vrstami, drugi tu pa tam malo prisluhnejo, tretji pa so danes z odprtimi ustmi sedeli in spremljali razrešitev enega najbolj uspešnih in najbolj opaznih direktorjev v zadnjih 15-ih letih.

Nova politična opcija na oblasti, novi ljudje, nova vlada, naj bodo novi tudi vodilni direktorji.
Seveda nihče ne more oporekati, da je lažje delati z ljudmi, ki jih poznaš. Zato ne preseneča, da vlada in njeni pomočniki postavljajo 'svoje' ljudi.

Kaj se to tiče nas, študentov?

možni scenarij v tvoji prihodnosti: Kot bodoči gospodarstvenik (mogoče bo kdo med sedanjimi študenti 'prilezel' tudi zelo daleč na npr. mesto direktorjev Pivovarne Laško, Mercatorja, Istrabenza, Petrola, Save...) se zdaj kot študent pridno učiš in pripravljaš na službo in izzive, ki jih prinaša. No, nekateri bolj, drugi manj, pač odvisno od ambicij in delovnih navad. Ampak recimo, da ti fakulteta s svojimi programi skuša dati čimveč strokovnega znanja, kasneje uporabnega v praksi. In ti se učiš in učiš, delaš, sodeluješ, raziskuješ...na koncu diplomiraš in v službo. In si še v službi zelo uspešen in čez nekaj let postaneš direktor podjetja (katerega večinski lastnik je država). Še naprej se trudiš in zavzemaš za podjetje, vendar se nekdo v vladi (ali kakem ministrstvu) odloči, da kljub dobrim, celo odličnim rezultatom, so potrebne kadrovske spremembe. Izgubiš službo. Zamenja te nekdo, ki pozna nekoga ki pozna nekoga. Verjetno tudi malo obvlada to področje, ampak to ni primarni kriterij!

Èe gledaš iz svoje trenutne študentske perspektive - ali ne bi mogoče bilo bolje biti dober prijatelj (s čim več njih) in se ob priliki pojaviti (ali pa si ves čas nekje blizu in čakaš, da bo kaj zate zanimivega). Dobiš zelo dobro službo, čeprav objektivno mogoče nisi najboljši med prijavljenimi kandidati. Seveda za nekatera mesta (res zahtevne službe) ne gre postavljati kogarkoli, verjetno je zamenjava za npr. Jankoviæa skrbno izbrana. Na njegovo mesto se ne da priti samo 'preko prijateljev'. Èe hočeš priti na kaj takega, bo 'knjiga' vedno predpogoj.
Bi bilo bolje v NUK ali kam na pijačo al' žur in delat Veze In Poznanstva.Vsekakor bi bilo lažje kot pa ure in ure učenja.


A se greš zdaj učit al' v gostilno pa poklicat kolega, ki ga že dolgo nisi videl?

# vir slik: 24ur.com, delo.si,petrol.si