Obj: 23.5.2009 Si želiš kopij, pa ne maraš gneče v kopirnicah? Ustvarili smo virtualno kopirnico, kopije pa dobis na dom ali prevzameš osebno po dogovoru.

Kaj je to Student Info kopirnica

Tukaj imaš seznam študijskih gradiv iz Student Info knjižnice, ki jih lahko naročiš v obliki kopij. Ta so v knjižnici označena z ikono . Med temi študijskimi gradivi so predvsem študentski zapiski, izpiski ob pripravi na izpit, zapiski vaj, reševanja starih izpitov... 

Kako se kopirnica razlikuje od Student Info knjižnice in kje je povezava

V Student Info knjižnici so zbrana vsa gradiva, ki so bila naložena s strani urednikov in uporabnikov v to spletno zbirko študijskega gradiva. Veliko teh gradiv je majhnih datotek in prosto dostopnih za nalaganje in samostojno tiskanje.
V kopirnici so selektivno izpisana samo tista gradiva oz. datoteke iz knjižnice, ki jih je mogoče naročiti v obliki kopij. Zakaj se nam ta nadgradnja sedanje spletne knjižnice študijskega gradiva zdi zanimiva oz. zakaj in v katerih primerih bi naročal gradivo preko portala Student Info, preberi v nadaljevanju...
slika: prikaz seznama gradiv, ki jih je mogoče naročiti v obliki kopij

Prednosti Student Info kopirnice

Ta kopirnica ponuja ogromno novega v smislu dosedanje uporabe kopirnic.

  • Delovni čas: Prvo kot prvo ni nikoli zaprta in ti ni treba loviti delovnega časa, če imaš še ostale obveznosti. Tudi sredi noči iz domače postelje, ki je poljubno oddaljena od kraja izvajanja študija, lahko naročiš kopije. Te dobiš lahko po PTT na dom ali pa jih prideš sam prevzet - kakor ti bolj ustreza. Začetna omejitev je tako le dostop do interneta, kar pa dandanes ne bi smela več biti omejitev za pravega študenta.

  • Uporabniška izkušnja 1: Vrste ni, ni prostora natrpanega z živčnimi ljudmi, ki bi radi vse takoj, ni slabega zraka in tudi parkirnega prostora ti ni treba iskati pred kopirnico, kamor ponavadi zaviješ...

  • Uporabniška izkušnja 2: Po seznamu gradiv v kopirnici preprosto brskaš preko spletnega iskalnika, vsebino pa lahko pogledaš znotraj predogleda gradiva v sami knjižnici. Tako dejansko že v naprej veš, kaj boš dobil oz. ali to gradivo sploh vsebuje tisto, kar potrebuješ. Če bi ti te možnosti nekdo ponudil, medtem ko brskaš med gradivi soparne kopirnice ali čakaš na odgovor zmedenega tiskarja, če željeno gradivo sploh ima, bi v tistem trenutku skoraj zagotovo že za to nekaj plačal.

  • Opazni prihranki časa, denarja... : Eno izmed glavnih ekonomskih vodil za nastanek projekta kopirnice je, da bomo z njim marsikomu prihranili npr. pot v Ljubljano sredi velike prometne gneče in mu omogočili, da to energijo, čas in denar uporabi za kaj drugega. Verjetno ti ni cilj pred izpitnim obdobjem zapravljati časa v prometnih zamaških. To bodo za nekatere študente zelo realni prihranki. Zadnje podražitve bencinskega goriva so še dodaten razlog, da ne hodiš na cesto.

  • Koristi za darovalce gradiva: Študenti, ki prispevajo gradiva za objavo si s tem sodelovanjem dejansko minimalizirajo možnosti, da bi se njihovim zapiskov 'kaj grdega zgodilo'. S sistemom knjižnice in kopirnice smo ustvarili nekakšen most med tistimi, ki bi želeli za svoje učenje pridobiti dodatne zapiske ter tistimi, ki imajo dobre zapiske, pa njih zaradi nevarnosti izgubljanja zapiskov, polivanja ali trganja ne bi radi dali od sebe. Ne da ne želijo pomagati, ampak izkušnje so velikorat slabe. Žal. Za njih so se zelo trudili in jim je treba dati prav.

  • Kakovost objavljenega študijskega gradiva: namen teh študijskih gradiv nikakor ni zamenjati predpisane literature s  strani predavatelja ali celo obisovanja predavanj! To ne obstaja. Ta gradiva so namenjena kot dopolnitev tvojim zapiskom, dodatnemu poglabljanju ob pripravi na izpit, pregledu starejših zapiskov ali zapiskov iz drugih fakultet... Kakovost učenja z možnostjo dodatne izbire zapiskov narašča, z našim prizadevanjem pritegniti najboljše študente posameznih generacij pa to kakovost objavljenih gradiv samo še dvigujemo. Upamo, da bo eden pozitivnih rezultatov tudi boljše znanje in pripravljenost na izpitu tistih, ki se iz teh gradiv učijo.

  • Dostopnost skeniranih študjskih zapiskov: tovrsten način zbiranja, skeniranja in objave študijskega gradiva je precej težaven postopek in v mnogih korakih presega študentski projekt. Zato zelo verjetno, kljub obstoju mnogih forumov s študjskim gradivom, večine naših skeniranih zapiskov ne boš našel nikjer drugje objavljenih na spletu.

  • Mali estetski dodatek: naše naročene kopije bodo precej lepšega videza na tvoji mizi, kot so običajne študentske kopije. To za učenje morda nekomu ne pomeni veliko, nekdo bo pa svoje (dostikrat mučno) učenje raje pričel s pogledom na urejeno knjižico, ki mu bo podarila vsaj nekaj pozitvne energije za začetni zagon učenja.

  • ... verjetno vsak sam vidi še kakšno dodatno prednost takšne e-kopirnice, zato te vabimo, da jo dopišeš med komentarje te objave in podeliš svoje mnenje tudi z ostalimi.
Kdo je prispeval ta (predvsem skenirana) gradiva

V zadnjem času aktivno izvajamo akcijo zbiranja, skeniranja in objave študijskih zapiskov v naši knjižnici. To izvajamo v dogovoru z nekaterimi (bolj pridnimi) študenti, ki so se dobrovoljno odzvali našemu osebnemu vabilu in prispevali svoje zapiske. Nekaj se jih je na začetku malo obotavljalo, ko pa so videli, da resnično vrnemo nepoškodovana gradiva nazaj v dogovorjenem času, je ostalo samo še navdušenje nad projektom.
Zdaj z nami sodeluje čedalje več študentov, ki imajo resnično kakovostne zapiske. Če imaš tudi ti takšnega sošolca ali sošolko, ali pa imaš ti dobre zapiske, nam piši na email naslov  admin@student-info.net in se bomo dogovorili za sestanek.  Darovalci gradiv bodo imeli določene ugodnosti uporabe knjižnice, kopirinice, s časom in razvojem tega projekta pa še nekatere precej zanimive možnosti.

Za skenirana gradiva v kopirnici imamo dovoljenje, da jih lahko v obliki kopij ponudimo zainteresiranim uporabnikom portala oz. uporabimo v sklopu nadaljnjega delovanja kopirnice in knjižnice. Mogoče bo naročiti tudi določena elektronska študentska študijska gradiva, ki so bila v preteklosti objavljena v knjižnici. Na ta način bomo vsaj delno pokrili stroške delovanja.

V knjižnici in kopirnici v nobenem primeru ne bomo podpirali objavljanja ali naročanja kopij avtorsko zaščitenih oz. del, katerih avtorji se ne bodo strinjali z uporabo njihovih del znotraj našega sistema in našega delovanja. Ker je sistem (knjižnice) delno odprt in dejansko lahko gradivo prispevajo vsi uporabniki portala, pa prosimo vse, ki bodo opazili morebitne kršitev oz. bi radi podali svoje pripombe na kakšna gradiva, da nam to sporočijo na kontakt uredništva admin@student-info.net. V skladu s pravili uporabe knjižnice in uporabe košarice bomo gradivo ustrezno obravnavali.

Plačilo kopij

Tretji člen v verigi (skupaj s Knjižnico in Kopirnic) predstavlja  Student Info košarica, s pomočjo katere opraviš naročilo kopij, postopek plačila in kjer lahko spremljaš stanje svojih naročil. Načini plačila in možnosti Student Info košarice so opisane tukaj. Gradivo lahko dobiš preko poštne pošiljke, lahko pa se tudi oglasiš za osebni prevzem. Misli ob zaključku faze začetne vzpostavitve

Lotili smo se obsežnega in težavnega projekta, ki je že do sedaj zahteval ogromno truda in tudi precej sredstev. Nikoli ne bo na voljo vse, kar bi si zaželel/-a, bo pa s časom vse več in več, uporabniška izkušnja pa bo postala neprimerljiva.

Nadejamo se, da bomo pripomogli h bolj zanimivim študijskim letom, povečanemu obsegu znanja naših uporabnikov, uvajanju e-učenja in  popolnoma novi uporabniški izkušnji pri sodelovanju med študenti ob pripravi na izpitne obveznosti.Uredništvo Student Info