Obj: 09.12.2009 Približno vsaki 2 leti imamo večjo ali nekoliko manjšo prenovo. Tako je spet prišel čas, da malo posodobimo najbolj obiskan študentski portal.

Tokrat so bila glavna vodila pri spremembah sledeča:

  • uporabnost portala in preglednost informacij za uporabnika
  • možnost uredniškega izpostavljanja bolj zanimivih vsebin
  • dodatni modul: kratka anketa v stranski vrstici
  • dodatna funkcionalnost: skupna objava preko vseh forumov Student Info
  • dvig uporabnosti in funkcionalnosti levega menuja (bližnjice do skupin, nepregledane objave...) za uporabnika
  • poudarjena predstavitev študijskega dela portala: knjižnica študijskega gradiva in možnost naročanja vezave diplome, mag. naloge...

Uporabnost portala in preglednost informacij
Upamo, da bo povečana z zmanjšanjem slike posamezne fakultete (oz. skupine). Tako bo ob brskanju po portalu ostalo več prostora za vsebinski del.
Preglednost informacij bo povečana tudi preko dveh stranskih stolpcev, kjer se bodo pojavili naslovi zadnjih objav na forumu podportala, zadnji komentarji, zadnja dodana gradiva v knjižnici, tedenski napovednik dogodkov oz. projektov iz objavljenih novic... Ker je vsak dan objavljenih precej informacij, je bilo za lažjo uporabo narediti nekakšne povzetke zadnjih novosti posameznega podportala.
Vizualno bo osvežen prikaz novic na glavnem portalu, kasneje pa morda še na podportalih, če se bo nova oblika izkazala za bolj učinkovito.
Vpeljali smo vrstico z dodatno navigacijo, ki uporabniku zelo jasno kaže, kje v strukturi portala se nahaja (primer: Student Info > Fa > Forum )
Možnost izpostavljanja bolj zanimivih vsebin:
To bodo določene novice na glavne portalu Studentopolis, zelo privlačni projekti posameznih podportalov (nedavno je izjemen uspeh doživela Brezplačna vadba za študente, ki je imela nekaj tisoč ogledov in je bila 'razprodana'), zelo komentirane objave na forumih, ki bi bile morda zanimive za širšo publiko...

Krajša anketa
V stranskem pasu bo anketa namenjena zbiranju mnenja uporabnikov za namene izboljšanja vsebin, izboljšanje uporabnosti, razreševanje dilem (kmalu bomo pogledali, koliko vas je ZA javno objavo ocen in koliko PROTI). Tehnično gledano bo ta anketa enako zmogljiva kot naša osnovna aplikacija za raziskave, bo pa veliko hitrejša za uporabo za uporabnika in brez dodatnega nalaganja strani, zato se nadejamo tvoje aktivne participacije.
Skupna objava na forumu
Vpeljana bo nova kategorija 'Skupni forum', ki bo omogočala prikaz forumske objave in njenih komentarjev po vseh podportalih Student Info. S tem bozelo olajšano objavljanje kakšnih oglasov za vse študente oz. ni namenjen samo študentom ene fakultete, odpiranje skupne razprave za širšo množico...

Uporabnost uporabnikovega menuja oz. bližnjic
Opazili smo, da je ta del možnosti za uporabnika zelo malo uporabljan, še posebno spremljanje novih objav po posameznih skupinah. Zato bo zdaj mogoče z enim klikom označiti vse objave skupine kot prebrane in ob naslednji prijavi zelo hitro videti, kje je bilo kaj novega objavljenega. Hkrati bodo tukaj za uporabnika dostopne bližnjice do označenih objav (zvezdica), svojega uporabniškega profila oz. podatkov v njem, knjižnice zapiskov, tvojih objavljenih zapiskov...
V prihodnje bo ta menu (če bo statistika pokazala smotrnost takšne odločitve) po 'defaultu' ostal zaprt in se bo odprl na zahtevo prijavljenega uporabnika.

Izpostavitev študijskih modulov - knjižnice in diplome.
Knjižnica kot ime za seznam študijskega gradiva za kakšne nove uporabnike ne pove dovolj direktno, da bo pod to povezavo našel najbolj založeno zbirko študijskega gradiva za študente. Zato smo ime tega modula naredili malo bolj eksplicitno: Knjižnica -> Knjižnica zapiskov, da bo veliko hitreje razvidno, kje lahko uporabnik najde študijsko gradivo.
Stran za diplomante, magistrante oz. doktorante, kjer lahko naročijo vezavo svoje diplome preko portala Student Info postaja vse bolj uporabljena. Prvi odzivi uporabnikov in naročnikov, ki smo jih osebno povprašali za mnenje, so bili zelo dobri. Nekateri so izpostavili le to, da ta stran vsekakor ni dovolj opazna, saj je v sedanjem sistemu dostopna smao iz strani knjižnice zapiskov.
Poleg tega bo vizualna podoba knjižnica zapiskov, strani za diplomante in košarico poenotena z osnovno (skupno) strukturo portala, ter bo tako privajanje na postavitev vsebine nekoliko manjše.

Poleg naštetega je še nekaj vizualnih sprememb (npr. noga oz. 'footer' portala), je pa velika večina dosedanjih elementov strani in funkcionalnosti ostala enaka. Izkušnje iz prejšnjih let so pokazale, da so bile spremembe dobrodlošle le, če niso bile preveč radikalne. Student Info uporablja dnevno 5-10.000 ljudi in znatna sprememba portala pomeni približno podobno, kot če bi v BTC City-u malo pomešali trgovine. Za nove obiskovalce trgovskega centra to ne bi pomenilo nič, za lačnega študenta v naglici bi pa iskanje mehiške restavracije Imperio Mexicano pomenilo frustracijo. Vsekakor pa bodo tudi tokrat komentarji uporabnikov in obiskanost portala najbolje pokazali vrednost tokratnih sprememb.

Seveda je za bližnjo prihodnost ostalo še kar nekaj idej in določene bodo tudi na voljo za uporabo prav kmalu.
Komentarji so vedno dobrodošli.

Pa prijetno uporabo še naprej.

napisal:
Vladimir Mijatović