Obj: 31.10.2005

Kolikokrat se ozrete nazaj in pomislite kaj vse ste dali skozi svoja študentska dela. Po zakonu naj bi študenti, ki delajo preko študentske napotnice bili enako zaščiteni kot vsi ostali delavci...in vendar nas delodajalci razlikujejo.

No, roko na srce, tudi mi nismo najbolj lojalni, saj se še vedno lahko obrnemo in gremo, če nam služba res ne ustreza (vsaj dokler nas v to ne bodo silila lačna usta doma, kot moji starši radi poudarijo). Tako bom opisala nekaj mojih najboljših izkušenj, hkrati pa upam, da boste tudi vi delili svoje z mano. Bolj bodo smešne in zanimive, bolj jih bomo veseli.:))

 

Delala sem že v trafiki, stregla v kar nekaj barih, opravljala razne promocije in asistirala pri računalniških predavanjih. Okusila sem pa tudi težka fizična dela kot so pobiranje soli v solinah, pa čiščenje šolskih prostorov. Nikoli nisem na nobeno od naštetih služb gledala zviška, poprijela sem pač za marsikaj, pri čemer sem imela le eno pravilo – plača v novi službi mora biti vedno večja od tiste v stari službi. Hja, merila in življenjski standard z višjo plačo pač rastejo.

In ob raznih peripetijah, ki se mi dogajajo na delovnih mestih si ne morem pomagati, da ne pomislim še na vse ostale. Razdelila sem jih kar v 'največ' kategorije:

 

 


- NAJVEÈ SPOLNIH NADLEGOVANJ
Vsi bi rekli bar, a presenetljivo ne! Največ sem jih doživela v trafiki. Npr. Moški je prišel po 'vročo' revijo, seveda je mislil, da z vročo revijo plača tudi 'vroči' pogovor. In tako me je začel spraševati o najljubših položajih, pa razlagati kateri so njemu in njegovi ženi najljubši. Zgodilo se je tudi, da je nek drugi moški prišel po baterije in medtem, ko sem jih jaz iskala, ukradel 'vročo' revijo in stekel proč. Spet tretji se je (po temu, ko sem zavrnila pijačo z njim) pripeljal mimo s 'harleyem' in pričakoval pritrdilni odgovor za pijačo in kaj več. Da, trafika je zelo zanimiv kraj za spoznavanje raznih čudakov.


- NAJVEÈ METANJ POLEN POD NOGE
Definitivno pri promocijah. Zadnjih par let delam za podjetje, ki promovira kozmetične izdelke v drogerijah. In v pretežno ženskem kolektivu doživiš marsikaj, kot npr.: Maščevalna prodajalka skrije parfume in ne moreš promovirati svojih izdelkov, saj je težko prodati stranki dišavo, če le ta ne ve kako diši. Druga zanimiva stvar je odpuščanje sodelavke, ker je v prostem času, ko ni opravljala promocij, prodajala sladoled v bližnji trgovini. Baje se za promotorko vrhunske kozmetike ne spodobi, da jo stranke vidijo v drugi trgovini prodajati sladoled. Toliko o postranskih zaslužkih v tem poslu.


- NAJVEÈJI ŽULJI
A je sploh potrebno navajati? Zmagajo soline, čiščenje šolskih prostorov pa jim takoj sledi. Zato visoko cenim vsakogar, ki je zmožen opravljati tovrstne službe.

 


- NAJVEÈJA DOZA MAÈIZMA
Seveda v računalniškem 'biznisu'. Podobni stavki kot so: »A se spoznate na Word in Excel?« (kot, da bi se prijavila v tako službo, če se ne bi!) so bili dnevna stalnica. Pač služba, kjer se moraš dvojno izkazati: najprej kot ženska, potem pa še kot individualna osebnost.


- NAJBOLJ BIZARNE ZAHTEVE

  • »Spucaj streho trafike in pobiraj kamenčke okoli trafike.« (o.p.p. če kdo ne ve – kamni okoli trafike lahko morebitnega mimoidočega navedejo k temu, da vrže kamen v šipo trafike in vlomi noter)
  • »Kupi si nove čevlje, ker v drogeriji ne nosimo odprtih čevljev.« (o.p.p. sredi poletja)
  • »Imaš 30 min časa, da počistiš 10 učilnic.«

 


In še in še bi lahko naštevala. Seveda sem za vsako navedeno izkušnjo vesela, da sem jo doživela, saj je le pripomogla k izoblikovanju moje osebnosti.

Zdaj pa na plan z vašimi 'največ' kategorijami!