V Sloveniji je situacija po nekaterih kazalcih razvitosti tako slaba, da je položaj na nekaterih seznamih že kar smešen.

Na Business Insider-ju je objavljen članek ("47 countries where young people are living in an unemployment crisis", 3.12.2015), ki povzema statistične kazalce zaposlenosti mladih po državah in kot je novi medijski trend - sestavijo lestvico. Slovenija je na tej lestvici oz. po kriteriju stopnje nezaposlenosti mladih na meji z državami tretjega sveta. Če malo karikiramo - družba držav, znotraj katere smo se znašli, so države 3. sveta, turistični kotički, države v bankrotu zaradi finančne krize, države v vojni, države po vojni, plemena :-)... Kar je razvitih evropskih držav pa so vse zelo pogosto v poročilih ravno glede težav z brezposelnostjo ali astronomskega javnega dolga (ljubkovalno znane pod kratico PIGS).

Koliko je dejansko brezposlenih mladih v Sloveniji?

Zanimivo je, da je ocenjena statistična nezaposlenost mladih o tej lestvici 25,7%, EUROSTAT podatek je 21,1%, medtem ko se jih je po anketi raziskovalcev 36,1% izreklo za brezposlene. Avtorji raziskave to pripisujejo možnosti, da ker anketiranci opravljajo le občasna dela, svojega statusa ne opredeljujejo kot zaposleno osebo. Statistika tega področja je v Sloveniji vsekakor zelo "kreativna" npr. kot mlade opredeliš osebe do 25. leta, s čimer izločiš veliko svežiš diplomantov, ki na trg dela običajno vstopijo pri 25. ali 26. letu. Dejanski sveži diplomanti potem niso nikjer jasno identificirani kot kritična skupina s strukturnimi težavami, ker niso več "mladi", država pa ima takoj lepše poročilo o uspešnosti dela. Tako da je EUROSTAT podatek v tem primeru morda bolj uradno uveljavljen, anketna raziskava na terenu pa zna biti boljša ocena realnega stanja. V praksi je to lahko videti tako: finančni minister vam po TV sporoči, da država gospodarsko okreva, vi pa temu sodeč po plačilni listi ali zavrnjenih prošnjah za službo težko verjamete.

Lestvica držav po ocenjeni brezposelnosti med mladimi od najvišje naprej:

 1. Grčija
 2. Bosna in Hercegovina
 3. Španija
 4. Gvadalupe
 5. Reunion 
 6. Martinique 
 7. Makedonija
 8. Južnoafriška republika
 9. Hrvaška
 10. Srbija
 11. Mavretanija
 12. Swaziland 
 13. Tunizija 
 14. Armenija 
 15. Črna gora 
 16. Egipt 
 17. Italija 
 18. Kraljevina Lesoto
 19. Ciper 
 20. Namibija 
 21. Portugalska
 22. Irak 
 23. Gabon
 24. Botswana 
 25. Jamaica 
 26. Slovaška
 27. Surinam
 28. Albanija
 29. Jordanija 
 30. Gruzija 
 31. Dominikanska republika 
 32. Iran
 33. Savdska Arabija 
 34. Bolgarija
 35. Jemen 
 36. Bahrain
 37. Poljska
 38. Bahami
 39. Maldivi
 40. Barbados
 41. Irska
 42. Portoriko
 43. Madžarska
 44. Slovenija (44. mesto)

 45. Francija
 46. Sudan
 47. Libija

Vir: Business Insider ("47 countries where young people are living in an unemployment crisis", 3.12.2015) 

 

Slike velikokrat povedo več kot 1000 besed, zato smo še mi sestavili eno mini galerijo, ki zajema nekaj "pogooglanih" slik za nekaj držav iz zgornje lestvice. Zaradi nekoliko bolj nazornega prikaza situacije.

* Kako so bile slike izbrane: "stric" Google jih je postavil na prvo stran svojih rezultatov, kar pomeni, da neka precej značilna statistična korelacija med državo in sliko vsekakor obstaja. Seveda lahko tako lestvico, kot slikovni prikaz naše družbe vsak sam kritično oceni.  

** "BI" ni ravno top-research medij, poizkušajo pa bolj kompleksne situacije predstaviti v nekoliko poenostavljeni, a bolj razumljivi in jedrnati obliki (kdo med vami pa redno prebira EUROSTAT ali SURS-ove strani?!). In na tej lestvici smo zaznali tudi Slovenijo.