Neprijetna resnica zaposlovanja mladih diplomantov je dobila svoje nadaljevanje.

2.9.2009 smo na Student Info objavili članek, ki je izzval kar nekaj komentarjev - "Koliko mladih diplomantov potrebuje naše gospodarstvo?" V tistem času se je v terciarno izobraževanje vpisovalo cca. 60% generacije 19-letnikov, skladno s temi številkami pa se je govorilo (danes lahko rečemo bluzilo) o Sloveniji kot družbi znanja. Dejstvo je, da slovensko gospodarstvo v najboljšem primeru deluje kot boljši proizvodni obrat (Kolektor, Hidria, Revoz...) za tuja podjetja. Še nekaj podobnih dosežkov, kot sta bila Mura in Cimos, pa ne bomo več niti to. In ta podjetja oz. slovensko gospodarstvo niti 2009 ni potrebovalo večjega števila ljudi z diplomo, danes pa še toliko manj.

Fakultete so zato cca. 15 let delovale kot "socialni zadrževalni bazen za mlade", saj so vladajoče struje mlade veliko raje usmerjala v študij kot v iskanje službe. Če študiraš, ješ na bone in preko študenta zaslužiš za žepnino, si pač bistveno manj družbeno-kritičen, kot če doma pri starših pišeš 100 prošenj za službo mesečno, pa bi se rad pri 28ih že končno osamosvojil. Vprašanje je, koliko stvari je bolj mučnih za duh in samozavest 25+ letnika kot zavedanje, da potrebuje starše za pokritje osnovnih stroškov. In ker država ni zmogla ustvariti optimalne situacije za prve službe (in še vedno je ne more), je pač subvencionirala lebdenje mnogih na faksu in prodajala bučke o tem, da lahko samo z znanjem država stopi v krog najrazvitejših. Slišati je bilo dobro, dejansko pa je nekdo s skupnim denarjem iz davkov plačeval strošek svoje nesposobnosti. 

Kakšne so danes posledice?

Težave so se kopičile, potem pa je z gospodasko krizo celo denarja za proizvodnjo diplomantov zmanjkalo. 2009 pač nismo mogli pisati o tem, da je situacija za mlade diplomante izredno slaba, ker tudi dejansko ni bila tako zelo slaba. Obstajal je predad širine cca. 300€ med ambicijami mladih in ponudbo gospodarstva, vendar nič hujšega ("Naziv-generacija-700-mi-pove-kaksna-bo-moja-prva-placa/220"). Je pa po našem mnenju bila videti zelo neperspektivna. Nismo se zmotili, saj je današnja situacija trga za sveže diplomante naravnost brutalna:

  • pisanje stotin prošenj za službo mesečno,
  • več sto kandidatov za običajna delovna mesta,
  • neplačano pripravništvo, če ga sploh dobiš,
  • minimalna plača, če jo sploh dobiš izplačano,
  • pogodba za nedoločen čas je čudež,
  • danes je že vsak drugi s.p.,
  • Slovenija je postala tudi svetovna velesila v panogi "Hotel MAMA",
  • ...

Zaradi vsega napisanega tudi ne boste več slišali politikov bluziti o družbi znanja ipd., kot so to še par let nazaj počeli in zakrivali bistvene gospodarske kazalce z visokimi vpisi na fakultete in tisočmi diplomantov letno. Diploma je nekoč nekaj pomenila, danes pa jo nekateri pri prijavi za službo raje zamolčijo. Mnogim je tako lahko v tolažbo kvečjemu to, da so se v času študija imeli relativno fino. 

Zakaj smo izpostavili to že tako vročo juho? Ker so nove vladajoče strukture našle rešitev za te težave.
O tem v prihodnjem članku. 

 

Komentiranje na Student Info Facebook.